• آیه مباهله
  • آیه مباهله

اهل بیت در قرآن؛ مباهله-۲

منبع

محمّد علی مقدادی

در شماره 14 مجله با آیه مباهله «آیه 61 سوره آل عمران» آشنا شدیم و روشن شد که پیامبر اکرم(ص) به دستور خداوند بزرگ؛ حضرت علی، فاطمه زهرا، حسن و حسین صلوات اللّه علیهم اجمعین را برای انجام مباهله انتخاب فرمود.

اینک به شرح این رویداد تاریخی می پردازیم:

شهر نجران در صدر اسلام از شهرهای مهم یمن به شمار می رفت و در آن شهر اقوام مختلفی می زیستند، از جمله مسیحیان نجران که تعصب و شرارت آنان زبان زد مردم آن روزگار بود، به طوری که در حدیث آمده است:

«شَرُّ النَّصاری نصاری نَجران؛ مسیحیان نجران بدترین مسیحیانند»

حتماً می دانید مسیحیان بر این باورند که حضرت عیسی(ع) پسر خداست!!!، خداوند بزرگ، پیامبر اسلام را از انحراف عقیده آنان آگاه ساخت، چرا که عیسی(ع) یک انسان است و انسان، جسم است و جسم، نیازمند است و معقول نیست انسانی که خود نیازمند است، آفریدگار باشد. به علاوه خدای بزرگ، شریک ندارد، زیرا او بی نیاز مطلق است و فرد محتاج به شریک، نیازمند می باشد.

سال دهم هجرت است. آوازه اسلام به دورترین نقاط رسیده است. مظلومان و ستم دیدگان گروه گروه به بارگاه اسلام عزیز وارد و مسلمان می شوند. مسیحیان نجران تعدادی از اسقف های خود را به منظور جلوگیری از پیشرفت اسلام به سوی مدینه منوره روانه تا با رسول خدا(ص) درباره عیسی بن مریم به بحث بنشینند. پیامبر اسلام(ص) با استدلال قوی به آنان می فهماند که حضرت عیسی، خدا نیست، بلکه فرستاده خدا است و خدا نه پسر دارد نه شریک و تثلیث1 و سه گانه پرستی شما باطل است. اما اسقف ها به عقیده باطل خود اصرار می ورزند و تسلیم حق نمی شوند.

پیامبر اسلام(ص) آنان را به مباهله دعوت می کند. تعدادی از اسقف های مسیحی می گویند: اگر محمّد(ص) اهل بیت خود را به مباهله بیاورد، معلوم می شود که او به آئین اسلام اعتقاد راسخ دارد؛ پس نباید با او مباهله کرد.

روز مباهله فرا می رسد. پیامبر خدا(ص) به سوی میعادگاه حرکت می کند حضرت علی، فاطمه زهرا، حسن و حسین، صلوات اللّه علیهم اجمعین، وی را همراهی می کنند.

(محل مباهله در ناحیه شمال شرقی مسجد النبی قرار دارد و هم اکنون مسجدی زیبا در همان محل بنا گردیده که به نام مسجد مباهله و یا مسجد اجابه مشهور است.)

هنگامی که پیامبر و اهل بیت بزرگوارش به محل مباهله می رسیدند، اسقف نجران می گوید:

«اِنّی لأری وُجوُهاً لَوسَأَلوُا اللّهَ اَن یزیلَ جَبَلاً مِن مَکانِهِ لأزالَهُ فَلا تَبتَهِلوُا؛ من چهره هایی را مشاهده می کنم که اگر از خدا بخواهند کوهی را از روی زمین برکند، خدا خواهش آنان را اجابت می کند، پس با آنان مباهله نکنید.»

اسقف ها و کشیش های مسیحی از انجام مباهله سرباز می زنند و زیر بار مباهله نمی روند، زیرا می دانند که شکست آنان قطعی است.

بنابر این تنها دو راه برای مسیحیان باقی ماند: 1. مسلمان شوند. 2. جزیه بپردازند.

پیامبر(ص) فرمودند: مسلمان شوید تا همانند آنان و در رتبه آنان قرار گیرید.

مسیحیان گفتند: ما جزیه می پردازیم.

پس به دستور پیامبر(ص) مقرر گردید تا همه ساله تعداد 2000 جامه به عنوان جزیه بپردازند؛ 1000 جامه در ماه صفر و 1000 جامه باقیمانده در ماه رجب داده شود و نیز تعداد300 زره آهنین نیز به پیامبر تحویل دهند.

بدین ترتیب قرآن کریم دیگر بار فضیلت اهل بیت پیامبر را بیان کرد و جایگاه فرازمند خاندان عصمت و طهارت را به بشریت معرفی نمود.

1. مسیحیان معتقدند خالق هستی سه تاست: 1. خدا«پدر» 2. عیسی«پسر» 3.روح القدس.

 

logo-samandehi تارنمای اختصاصی موضوع مباهله
مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت مباهله
تمامی حقوق برای مؤلفین و دست اندرکاران محفوظ است.
استفاده از محتوای تارنما، با ذکر منبع بلامانع است.