• آیه مباهله
  • آیه مباهله

پرچم ولایت در روز مباهله برافراشته شد

پرچم ولايت بر مدار هستی در روز مباهله برافراشته شد و در اين روز محبوبيت و حقانيت اهل بيت(ع) بر ساير مردم مشخص شد؛ به گونه‌اي كه پيامبر(ص) فقط پنج نفر را که همان پنج تن آل‌ عبا هستند را با خود به مباهله برد.

عقیق: حجت الاسلام سيدحنّان حسيني، امام جمعه شهرستان مهر استان فارس همزمان با فرارسیدن 27 مهرماه روز «مباهله»، بيان كرد: مباهله پیامبر(ص) با مسیحیان نجران، در روز بیست وچهارم ذی الحجّه سال دهم هجری اتفاق افتاد.

وی ادامه داد: منطقه نجران، با هفتاد دهکده تابع خود، در نقطه مرزی حجاز و یمن قرار گرفته است. در آغاز طلوع اسلام این منطقه، تنها نقطه مسیحی نشین حجاز بود که مردم آن به عللی از بت پرستی دست کشیده و به آیین مسیح (ع) گرویده بودند.‌

امام جمعه شهرستان مهر استان فارس خاطرنشان کرد:

پيامبر(ص) به موازات مكاتبه با سران دولت هاي جهان و مراكز مذهبي نامه اي به ابو حارثه، اُسقف نجران نوشت. زمانی که نمايندگان پيامبر(ص) برای ابلاغ نامه وارد نجران شدند، اسقف براي تصميم گيري شورا تشكيل داد، «شرجيل» كه به عقل و درايت و كارداني معروف بود گفت: از پيشوايان مذهبي شنيده ايم كه نبوت، روزي از نسل اسحاق به فرزندان اسماعيل منتقل مي شود و بعيد نيست محمّد كه از اولاد اسماعيل است، همان پيغمبر موعود باشد. تصميم بر اين شد كه شصت نفر از علماي آنها با پيامبر(ص) از نزديك گفت و گو كنند.

حجت الاسلام حسینی بیان داشت: هيئت نمايندگي نجران به مدينه آمده و وارد مسجد شدند و بر پيامبر(ص) سلام كردند؛ ولي وضع نامناسب آنها، پيامبر(ص) را سخت ناراحت كرد، آنها براي فهميدن علتِ ناراحتي پيامبر(ص) به عثمان و عبدالرحمان كه سابقه آشنايي با آن دو را داشتند، مراجعه كردند، آن دو گفتند: كه حلّ گره به دست علي بن ابي طالب(ع) است، و علي(ع) فرمود با وضع ساده به حضور حضرت بياييد تا مورد تكريم واقع شويد، آنان چنين كردند، پيامبر(ص) هم سلام آنان را پاسخ داد و هداياي آنها را قبول کردند.

وی یادآور شد: نبی مکرم اسلام(ص) به نمايندگان نجران فرمود «شما را به آيين توحيد و يكتاپرستي دعوت مي كنم». نمايندگان گفتند «اگر منظور از اسلام، ايمان به خداي جهان است ما هم ايمان داريم». پيامبر(ص) فرمود «اسلام، نشانه هايي دارد كه برخي اعمال شما نشان مي دهد كه به اسلام واقعي نگرويده ايد، مثلا صليب مي پرستيد، گوشت خوك مي خوريد و براي خدا فرزند قايل هستيد و...».

این محقق حوزوی ابراز داشت: مذاکره پیامبر اکرم(ص) با نمایندگان نجران بی نتیجه ماند و آنان گفتند «حرف هاي شما ما را قانع نمي كند، راهش اين است كه در وقت مُعيني مباهله كنيم و بر دروغگو نفرين فرستيم و از خدا هلاك او را بخواهيم؛ البته از بعضي كتب معلوم مي شود كه موضوع مباهله را خود پيامبر(ص) پيشنهاد كرد و اين آيه شريفه مباهله "فَمَنْ حَآجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءكُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءكُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةُ اللّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ(ال عمران/61)» نازل شد.

وی ادامه داد: قرار شد فرداي آن روز براي مباهله آماده شوند. سران نمايندگان نجران پيش از آن كه با نبی مکرم اسلام(ص) روبرو شوند به يكديگر مي گفتند "هرگاه ديديد كه محمّد افسران و سربازان خود را به ميدان مباهله آورد، معلوم مي شود در ادعاي خود صادق نبوده، ولي اگر با فرزندان و جگر گوشه هاي خود آمد، پيداست كه او پيامبر و راستگو است و به قدري به خود ايمان دارد و احساس امنيت مي كند كه عزيزان خود را آورده است"، هنوز در اين گفت و گو بودند كه ناگهان چهره نوراني پيامبر(ص) ظاهر شد كه دست امام حسن(ع) و امام حسين(ع) را گرفته و علي(ع) پيش رو  و حضرت زهرا(س) پشت سر آن جناب حركت مي كردند. نمايندگان همگي با حالت بهت زده به يكديگر نگاه مي كردند که اين مرد به دعوت و دعاي خود اعتقاد راسخ دارد و گرنه عزيزان خود را در معرض بلاي آسماني قرار نمي داد.

امام جمعه شهرستان مهر خاطرنشان کرد: نمايندگان نجران با ديدن وضع ياد شده وارد مشورت شدند و تصمیم گرفتند وارد مباهله نشوند و حاضر شدند هر سال مبلغي به عنوان جزيه (ماليات سالانه) بپردازند و در مقابل، حكومت اسلامي از جان و مال آنها دفاع كند. پيامبر(ص) هم راضي شدند و فرمودند: عذاب، سايه شوم خود را بر سر نمايندگان نجران گسترده بود و اگر از درِ ملاعنه و مباهله وارد مي شدند صورت انساني خود را از دست داده و از آتشي كه در بيابان برافروخته مي شد، مي سوختند و دامنه عذاب به سرزمين نجران هم كشيده مي شد.

وي خاطرنشان كرد: مفسران و محدثان شیعه و سنی تصریح کرده اند که آیه مباهله در حق اهل بیت پیامبر(ص) نازل شده است و پیامبر (ص) کسانی را که همراه خود به میعادگاه برد فرزندانش حسن و حسین و دخترش فاطمه و دامادش علی (ع) بودند؛ بنابراین منظور از «اَبْنائَنا» در آیه منحصرا حسن و حسین (علیهما السلام) هستند، همان طور که منظور از «نِساءَنا» فاطمه(س) و منظور از «اَنْفُسَنا» تنها علی (ع) بوده است.

حجت الاسلام سيد عنان حسيني تصريح كرد: خداوند پیش از نازل کردن آیه مباهله، در آیاتی چند به چگونگی تولد عیسی (ع) می پردازد و مسیحیان را با منطق عقل و استدلال روبرو می کند و از آنان می خواهد که عاقلانه به موضوع بنگرند.

امام جمعه مهر اضافه كرد: در واقع مباهله روز عزت اسلام نسب به اديان ديگر بوده است و يكی از مواردی که حقانيت شيعه را اثبات كرد، اين روز بود.

وی تصریح کرد: پرچم ولايت بر مدار هستی در روز مباهله برافراشته شد و در اين روز محبوبيت و حقانيت اهل بيت(ع) بر ساير مردم مشخص شد؛ به گونه‌اي كه پيامبر(ص) فقط پنج نفر را که همان پنج تن آل‌ عبا هستند با خود به مباهله برد و از آن روز اسلام به عنوان كامل‌ترين دين و اهل بيت(ع) به عنوان بهترين مردم در جهان شناخته شدند.

 

منبع:حوزه

logo-samandehi تارنمای اختصاصی موضوع مباهله
مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت مباهله
تمامی حقوق برای مؤلفین و دست اندرکاران محفوظ است.
استفاده از محتوای تارنما، با ذکر منبع بلامانع است.