پرسش: کدام آیه در قرآن به عصمت اهل بیت پیامبر اکرم (ص) دلالت دارد؟
پاسخ: آیاتی که در ذیل آمده دلالت بر عصمت ائمه علیهم السلام دارد:
1 – آیه اولی الامر: قرآن کریم به نحو مطلق اطاعت از پیامبر خدا (ص) و ائمه (ع) را سفارش میکند (یَأَیهَُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ أَطِیعُواْ اللَّهَ وَ أَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَ أُوْلیِ الْأَمْرِ مِنکمُْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فیِ شیَْءٍ فَرُدُّوهُ إِلیَ اللَّهِ وَ الرَّسُولِ إِن کُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْیوْمِ الاَْخِرِ ذَالِکَ خَیرٌْ وَ أَحْسَنُ تَأْوِیلاً ) ای کسانی که ایمان آوردهاید! اطاعت کنید خدا را! و اطاعت کنید پیامبر خدا و اولو الأمر [اوصیای پیامبر] را! و هر گاه در چیزی نزاع داشتید، آن را به خدا و پیامبر بازگردانید (و از آنها داوری بطلبید) اگر به خدا و روز رستاخیز ایمان دارید! این (کار) برای شما بهتر، و عاقبت و پایانش نیکوتر است.[1] و این آیه دلالت دارد بر اینکه ائمه علیهم السلام مطلقا خلاف دستور خداوند عمل نخواهند کرد.
2 – آیه تطهیر: همچنین این آیه دلالت بر عصمت اهل بیت علیهم السلام دارد: «إِنَّما یریدُ اللّه ُ لِیذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطَهِّرَکُمْ تَطْهیرا» جز این نیست که خداوند می خواهد پلیدی را فقط از شما اهل بیت دور کند و شما را به راستی پاک سازد.[2]
صدها روایت شیعه و سنی، از دهها صحابه و تابعی به حد تواتر رسیده که آیه تطهیر فقط در شأن اهل کساء به ویژه حضرت فاطمه(س) نازل شده است. این آیه بر طهارت و عصمت اصحاب کساء دلالت کامل دارد، چنان که به دور بودن اصحاب کساء از هر گونه پلیدی، همچنین طهارت و عصمت آنان را به صراحت اعلام می کند. مطابق روایات فراوان که حدیث شناسان شیعه و سنی روایت کرده اند، رسول خدا(ص) دختر بزرگوارش فاطمه زهرا و فرزندانش یعنی حسن و حسین علیهماالسلام و شوی بزرگوار او را زیر عبایی گرد آورد و در حق آنان دعا کرد و طهارت و پاکی آنان را از خداوند طلب نمود، در اجابت دعای آن بزرگوار، این آیه نازل شد. این رفتار رسول خدا چندین بار در خانه ام سلمه، حضرت فاطمه(س)، عائشه، ام سلیم، زینب، صفیه و در وقت مباهله تکرار شد.
نتیجه اینکه اهل بیت علیهم السلام هرگز دچار اشتباه نمیشوند (زیرا با حقایق ثابت عالم در ارتباط بوده و بر آنان سیطره دارند) و چون باطن گناه را دیده و زشتی و قباحت و مهلک بودن آن را میفهمند، هرگز بدان آلوده نمیشوند؛ مثلا همه ما نسبت به یک سم کشنده که علم به آن داریم، معصوم هستیم، چون هرگز حتی هوس خوردن آن را نخواهیم کرد.[3] برای مطالعه بیشتر در این زمینه لینکی از همین پایگاه خدمتتان ارائه می دهیم:
دلایل نقلی عصمت ائمه________________________________________
[1] . سوره نسا، آیه 59.
[2] . سوره احزاب آیه 33.
[3] . منبع: پایگاه حوزه3622-23622-2